Opći francuski jezik

Kurs francuskog jezika: Opći francuski jezik - osnovni francuski, uvod u francuski, nauči francuski online - Kursevi francuskog - Online edukacija - OAK Online Akademija
 • Predavač: Lejla Šubo
 • Polaznika: 5
 • Trajanje: 48 predavanja

Online kurs opći francuski jezik namijenjen je polaznicima raznih dobnih skupina i nivoa znanja. Online časovi ove edukacije predviđeni su kako za početnike tako i za napredne korisnike francuskog jezika. Pratimo nivoe Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ) i u ponudi imamo stepene općeg francuskog jezika A1, A2, B1, B2 i C1. Nakon uspješnog završetka ovog kursa dobiti ćete certifikat – potvrdu o poznavanju općeg francuskog jezika na osnovu odabranog stepena edukacije. Pogledajte i ostale jezičke, online kurseve u OAK odjelu Akademija za jezike.

Zašto učiti francuski jezik?

Oduvijek ste maštali o poznavanju jezika države koju biste tako rado posjetili? Obilazak Ajfelovog tornja u čuvenom gradu ljubavi, umjetnosti i mode, degustacija sireva i delikatesa, otkrivanje tajni Versajske palače, uživanje u nevjerovatnoj Provansi i svoj glamuroznosti njene Azurne obale?

Da, pa… možda ove godine ipak nećete u Francusku, ali zato Francuska dolazi vama, jer Online Akademija OAK organizuje kurs francuskog jezika!

Na ovom kursu francuskog jezika ćete na kreativan način u ugodnoj radnoj atmosferi steći osnovna znanja francuskog jezika i upoznati se sa kulturnim i civilizacijskim tokovima ove divne zemlje. Obogatite svoj život i jezičko iskustvo, stvorite prostor za nove mogućnosti, jer su jezik i kultura dvije strane iste kovanice. Već sada se počnite spremati za toplije osmijehe i ugodnija iskustva na svim budućim putovanjima.

Cilj ovog kursa jeste obrađivanje bitnih tematskih cjelina i usvajanje osnovnih znanja francuskog jezika, ponavljanje ciljanog vokabulara i učestalih fraza, u svrhu vladanja usmenom i pismenom komunikacijom u svakodnevnici. U slučaju da već posjedujete određena znanja, nastavne aktivnosti se prilagođavaju, u svrhu obnavljanja i unapređenja tih znanja.

U privlačnoj radnoj atmosferi koju vam nudimo, postepeno ćete savladati jezičke barijere, te razviti jezičku samostalnost i samopouzdanje. Po završetku već prvog nivoa kursa, moći ćete se veoma lako snalaziti u svakodnevnoj komunikaciji koja je jasna, sporo izgovarana ili popraćena vizuelnim sadržajem. Moći ćete čitati i razumijevati jednostavne tekstove, pisati kratke i jednostavne poruke u vezi sa bliskim temama. Oni koji posjeduju određena znanja, razviti će sposobnost održavanja jednostavnije komunikacije.

Ciljevi kursa

 • Upoznavanje sa francuskom kulturom i civilizacijom;
 • Osnove francuskog jezika, slušanje, izgovor, čitanje i pisanje;
 • Usvojiti i razviti osnovne vještine i samopouzdanje za osnovnu komunikaciju o poznatim temama;
 • Razumjeti misli o poznatim pojmovima, idejama i temama iz svakodnevnog govora;
 • Proširiti vokabular koji se odnosi na svakodnevni francuski jezik;
 • Naučiti se izražavati pismeno i usmeno, uz korištenje vokabulara i gramatičkih konstrukcija karakterističnih za svaki nivo.

Potrebno predznanje

Prije početka kursa radi se test za utvrđivanje trenutnog nivoa znanja polaznika i shodno tome će se polaznici i raspoređivati. Postoji šest nivoa znanja (A1, A2, B1, B2, C1 i C2) koji prate stepenovanje znanja po uzoru na ZEROJ (Zajednički evropski referentni okvir za jezike):

 • A1 – Početni nivo (A1.1 & A1.2)
 • A2 – Napredni početni nivo (A2.1 & A2.2)
 • B1 – Srednji nivo (B1.1 & B1.2)
 • B2 – Napredni srednji nivo (B2.1 & B2.2)
 • C1 – Napredni nivo (C1.1 & C1.2)

Trajanje i cijena kursa

Svaki nivo je podijeljen na dva podnivoa (npr. A1.1 i A1.2). Nastava se pohađa dva do četiri puta sedmično u zavisnosti od odabranog termina i intenziteta pohađanja nastave. Jedan čas traje 45 minuta. Trajanje jednog podnivoa obuhvata 48 časova od 45 minuta.

Literatura i troškovi izdavanja certifikata uključeni su u cijenu, a zvanični certifikat se izdaje nakon dva odslušana podnivoa (tj. jednog nivoa) i uspješnog polaganja testa. Sve informacije o cijenama, individualnim i grupnim programima možete pronaći u našem cjenovniku.

Certifikat i ispit

Po završetku edukacije vrši se testiranje polaznika i u skladu sa rezultatima tog testiranja polaznici dobijaju certifikate o uspješno završenoj edukaciji. Svaki od gore navedenih nivoa sastoji se od dva podnivoa, a certifikat se izdaje nakon uspješno završena dva podnivoa, npr. A1.1 i A1.2 što predstavlja kompletan A1 nivo.

Ukoliko polaznik na ispitu ne zadovolji kriterij za polaganje istog, ispitu može ponovno pristupiti bez dodatnog pohađanja edukacije, prvi put BESPLATNO (rok za izlazak na popravni ispit je dva mjeseca od završetka edukacije), a svaki naredni put uz popust od 50% na polaganje ispita!

Ukoliko već posjedujete znanje određenog nivoa i samo Vam je potreban certifikat, kao potvrda o poznavanju jezika iz ove oblasti – Online Akademija Vam nudi opciju testiranja, a da pritom ne pohađate kurs. Certifikat dobijate nakon uspješno položenog testa i to u roku od 48h. Sve ispite i informacije za polaganje možete pronaći na stranici certificiranja.

Prijava na edukaciju

Prijava na edukaciju vrši se popunjavanjem online forme/obrasca koju možete pronaći na stranici odabrane edukacije kliknom na dugme “Prijavi se”. Početak edukacije za grupe zavisi od broja prijava te rezultata provjere znanja polaznika pri čemu se grupe nastoje formirati u skladu sa prethodno navedenim pravilima. Edukacija počinje po formiranju grupe, a o terminima održavanja časova bićete pravovremeno obavješteni.

Termini za individualne edukacije su potpuno fleksibilni i prilagođavaju se prijavljenom polazniku. Predavač je u potpunosti posvećen kandidatu, što omogućava i brži napredak polaznika. Individualne edukacije se brže formiraju i počinju po dostupnosti predavača i polaznika, što se može realizovati kroz nekoliko dana.

Test za određivanje nivoa znanja (prijemni ispit)

Pri samoj prijavi na edukaciju potrebno je da uradite test na osnovu kojeg se određuje da li imate predznanje za pohađanje odabrane edukacije. Ukoliko test pokaže da posjedujete potrebno predznanje, možete pohađati odabranu edukaciju, a ukoliko ne zadovoljite, biti će Vam preporučena edukacija u skladu s rezultatima testa. Test za ovu edukaciju traje 30 minuta i sastoji se od pitanja iz prethodnih nivoa.

Početnici koji se po prvi put susreću sa francuskim jezikom, upisuju se na početni nivo A1.

Kako nastaviti poslije edukacije

Preporučene edukacije za nadogradnju i proširenje znanja koje možete pohađati nakon uspješno položenog ispita, a bez polaganja prijemnog ispita u Online Akademiji su:

 • Ostali jezički kursevi
 • Namjenski kursevi koji će biti u programu periodično, a o kojim ćete biti blagovremeno obavješteni.

Tehničke specifikacije

Za neometano pohađanje naše online nastave u nastavku možete pronaći preporučene tehničke specifikacije potrebne za rad:

 • Uređaj: Računar / Laptop
 • Periferija: Miš / Slušalice / Mikrofon / Kamera
 • Operativni sistem: Windows 10 / iOS / Android
 • Internet pretraživač: Chrome / Firefox / Opera / Brave / Safari
 • Internet konekcija: 2Mbps download i 0.5 Mbps upload
 • A1 - Početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  Na ovom nivou razumijete i možete koristiti osnovni vokabular. Poznajete abecedu, glavne i redne brojeve, određeni i neodređeni član imenica, pomoćne glagole, modalne glagole, te prezent glagola prve, druge i treće grupe. Možete postavljati i odgovarati na jednostavna pitanja o poznatim temama, na pitanja koja se tiču vas ili nekog drugog (kako se zovete, odakle dolazite, gdje živite, koliko imate godina...). Znate prepoznati učestale izraze usmjerene na zadovoljavanje konkretnih potreba (npr. situacije u kafiću ili restoranu), te govoriti o onome što volite ili ne volite. Razumijete jednostavne rečenice iz kratkih tekstova, časopisa, oglasa, možete napisati razglednicu, te razumjeti i održati jednostavniju komunikaciju.

  No items in this section
 • A2 - Napredni početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  Na ovom nivou razumijete izraze iz svakodnevnog života i možete sudjelovati u razmjeni jasnih i jednostavnih informacija o poznatim i uobičajenim temama (npr. opisati svoju porodicu, druge ljude, životinje, određene događaje, te govoriti o svom obrazovanju, hobijima ili profesionalnim aktivnostima). Na jednostavan način možete govoriti i o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Možete čitati, razumjeti i pisati kratke tekstove/bilješke i lična pisma, te ostvariti jednostavnu razmjenu informacija sa nativnim govornicima.

  No items in this section
 • B1 - Srednji nivo | Samostalna jezička primjena 0/0

  Na ovom nivou razumijete glavne tačke kada je u pitanju standardni jezik. Možete sudjelovati nepripremljeno u razgovoru o temama koje su vam poznate ili od ličnog interesa (o situacijama na poslu ili u školi, govoriti o slobodnom vremenu, putovanjima...), izraziti svoje mišljenje o knjigama, člancima ili televizijskim programima i snaći se u nepredvidivim situacijama prilikom putovanja u zemlje i regije u kojima se govori francuski jezik. Možete razumjeti i predstaviti određene namjere, ciljeve, ideje ili projekte, prepričati događaj ili san i izraziti emocije, bilo usmeno ili pismeno (pisati lična pisma koja opisuju iskustva ili utiske).

  No items in this section
 • B2 - Napredni srednji nivo | Samostalna jezička primjena 0/0

  Na ovom nivou možete gledati filmove na francuskom jeziku bez prevoda, razumijete sadržaj složenih tesktova, bilo da se radi o konkretnim ili apstraktnim temama (npr. savremeni književni tekst, članke i izvještaje o savremenim temama...). Možete komunicirati sa nativnim govornikom, uz određeni stepen spontanosti i tečnosti, osjećate se ugodno dok komunicirate, jer posjedujete dovoljno znanja da ne osjetite stres prilikom govora. Razumijete diskusije iz vlastite stručne oblasti, možete prisustvovati raznim konferencijama. Možete braniti svoje mišljenje, stvoriti logičan argument, govoriti o prednostima i nedostacima različitih mogućnosti. Možete pisati jasne i detaljne tekstove o širokom spektru tema vezanih za vaša interesovanja (eseje, izvještaje, pisma vezana za lične događaje i iskustva).

  No items in this section
 • C1 - Napredni nivo | Kompetentna jezička primjena 0/0

  Na ovom nivou razumijete kompleksne, činjenične ili književne tekstove, specijalizirane članke koji ne moraju biti vezani za vašu stručnu oblast. Razumijete dugačke govore čak i ako nisu jasno struktuirani. Možete izraziti svoje mišljenje o složenijim temama na jasan način, izraziti svoje ideje bez ustručavanja ili očiglednog traženja riječi, uz upotrebu mnogih idioma i izraza, te koristiti jezik za društvene i profesionalne odnose. Razumijete suptilnosti i možete koristiti jezik u društvenom, profesionalnom i akademskom životu. Možete gledati TV emisije i filmove bez gotovo imalo napora.

  No items in this section
Admin bar avatar
Predavač francuskog jezika i književnosti
Lejla Šubo je studentica francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U Omladinskom klubu PRONI vodi radionicu francuskog jezika, te radi kao predavač u Centru za kulturu i mlade Općine Centar. Lejla je među svojim učenicima poznata i kao "Kameleon profesorica", jer se odlično snalazi u nepredvidivim situacijama, te putem raznih asocijacija, priča i šala čini učenje jezika lakim i zabavnim.

Informacije o polazniku

//

Informacije o edukacijskom programu

1 predavanje = 2 časa sa pauzom od 10 minuta.

Cijena već od

576 KM
Copy link
Powered by Social Snap