Opći italijanski jezik

Kurs italijanskog jezika: Opći italijanski jezik - osnovni italijanski, uvod u italijanski, nauči italijanski online - Kursevi italijanskog - Online edukacija - OAK Online Akademija

Online kurs opći italijanski jezik namijenjen je polaznicima raznih dobnih skupina i nivoa znanja. Online časovi ove edukacije predviđeni su kako za početnike tako i za napredne korisnike italijanskog jezika. Pratimo nivoe Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ) i u ponudi imamo stepene općeg italijanskog jezika A1, A2, B1, B2 i C1. Nakon uspješnog završetka ovog kursa dobiti ćete certifikat – potvrdu o poznavanju općeg italijanskog jezika na osnovu odabranog stepena edukacije. Pogledajte i ostale jezičke, online kurseve u OAK odjelu Akademija za jezike.

Zašto učiti italijanski jezik?

Sve češće biramo Italiju kao destinaciju koju posjećujemo ili bismo voljeli da posjetimo. Jedino što nas u tome može spriječiti je nerazumijevanje njihovog jezika. Italijanski jezik je, po mišljenju mnogih, najljepši romanski jezik na svijetu. Ne samo zbog mekog izgovora riječi ili ljepota Italije, već i zbog bogate kulture koju ona posjeduje. Učeći bilo koji strani jezik, pa tako i italijanski, i mi sami postajemo dio te kulture. Počevši od osnovnih stvari mi otkrivamo mnogo o samom načinu života Italijana, nekada i sada. Učenjem jezika će sve ono što čujete, a ne razumijete, dobiti svoje značenje i mjesto.

Online kurs italijanskog jezika namijenjen je polaznicima raznih dobnih skupina i nivoa znanja. Online časovi su predviđeni kako za početnike tako i za napredne korisnike, a nudimo sljedeće nivoe jezika: A1, A2, B1, B2 i C1. Od početnog do naprednog stepena kroz ovaj program ćete usvojiti sve vještine potrebne za ugodnu i laku komunikaciju na italijanskom jeziku.

Ciljevi kursa

 • Usvojiti i razviti osnovne vještine i samopouzdanje za osnovnu komunikaciju o poznatim temama;
 • Razumjeti misli o poznatim pojmovima, idejama i temama iz svakodnevnog govora;
 • Proširiti vokabular koji se odnosi na svakodnevni italijanski jezik;
 • Naučiti se izražavati pismeno i usmeno, uz korištenje vokabulara i gramatičkih konstrukcija karakterističnih za svaki nivo.

Potrebno predznanje

Prije početka kursa radi se test za utvrđivanje trenutnog nivoa znanja polaznika i shodno tome će se polaznici i raspoređivati. Postoji šest nivoa znanja (A1, A2, B1, B2, C1 i C2) koji prate stepenovanje znanja po uzoru na ZEROJ (Zajednički evropski referentni okvir za jezike):

 • A1 – Početni nivo (A1.1 & A1.2)
 • A2 – Napredni početni nivo (A2.1 & A2.2)
 • B1 – Srednji nivo (B1.1 & B1.2)
 • B2 – Napredni srednji nivo (B2.1 & B2.2)
 • C1 – Napredni nivo (C1.1 & C1.2)
 • C2 – Najviši nivo (C2.1 & C2.2)

Trajanje i cijena kursa

Svaki nivo je podijeljen na dva podnivoa (npr. A1.1 i A1.2) i svaki podnivo u 7 lekcija. Nastava se pohađa dva do četiri puta sedmično u zavisnosti od odabranog termina i intenziteta pohađanja nastave. Jedan čas traje 45 minuta. Trajanje jednog podnivoa obuhvata 24 časa od 45 minuta.

Literatura i troškovi izdavanja certifikata uključeni su u cijenu, a zvanični certifikat se izdaje nakon dva odslušana podnivoa (tj. jednog nivoa) i uspješnog polaganja testa. Sve informacije o cijenama, individualnim i grupnim programima možete pronaći u našem cjenovniku.

Certifikat i ispit

Po završetku edukacije vrši se testiranje polaznika i u skladu sa rezultatima tog testiranja polaznici dobijaju certifikate o uspješno završenoj edukaciji. Svaki od gore navedenih nivoa sastoji se od dva podnivoa, a certifikat se izdaje nakon uspješno završena dva podnivoa, npr. A1.1 i A1.2 što predstavlja kompletan A1 nivo.

Ukoliko polaznik na ispitu ne zadovolji kriterij za polaganje istog, ispitu može ponovno pristupiti bez dodatnog pohađanja edukacije, prvi put BESPLATNO (rok za izlazak na popravni ispit je dva mjeseca od završetka edukacije), a svaki naredni put uz popust od 50% na polaganje ispita!

Ukoliko već posjedujete znanje određenog nivoa i samo Vam je potreban certifikat, kao potvrda o poznavanju jezika iz ove oblasti – Online Akademija Vam nudi opciju testiranja, a da pritom ne pohađate kurs. Certifikat dobijate nakon uspješno položenog testa i to u roku od 48h. Sve ispite i informacije za polaganje možete pronaći na stranici certificiranja.

Prijava na edukaciju

Prijava na edukaciju vrši se popunjavanjem online forme/obrasca koju možete pronaći na stranici odabrane edukacije kliknom na dugme “Prijavi se”. Početak edukacije za grupe zavisi od broja prijava te rezultata provjere znanja polaznika pri čemu se grupe nastoje formirati u skladu sa prethodno navedenim pravilima. Edukacija počinje po formiranju grupe, a o terminima održavanja časova bićete pravovremeno obavješteni.

Termini za individualne edukacije su potpuno fleksibilni i prilagođavaju se prijavljenom polazniku. Predavač je u potpunosti posvećen kandidatu, što omogućava i brži napredak polaznika. Individualne edukacije se brže formiraju i počinju po dostupnosti predavača i polaznika, što se može realizovati kroz nekoliko dana.

Test za određivanje nivoa znanja (prijemni ispit)

Pri samoj prijavi na edukaciju potrebno je da uradite test na osnovu kojeg se određuje da li imate predznanje za pohađanje odabrane edukacije. Ukoliko test pokaže da posjedujete potrebno predznanje, možete pohađati odabranu edukaciju, a ukoliko ne zadovoljite, biti će Vam preporučena edukacija u skladu s rezultatima testa. Test za ovu edukaciju traje 30 minuta i sastoji se od pitanja iz prethodnih nivoa.

Početnici koji se po prvi put susreću sa italijanskim jezikom, upisuju se na početni nivo A1.

Kako nastaviti poslije edukacije

Preporučene edukacije za nadogradnju i proširenje znanja koje možete pohađati nakon uspješno položenog ispita, a bez polaganja prijemnog ispita u Online Akademiji su:

 • Ostali jezički kursevi
 • Namjenski kursevi koji će biti u programu periodično, a o kojim ćete biti blagovremeno obavješteni.

Tehničke specifikacije

Za neometano pohađanje naše online nastave u nastavku možete pronaći preporučene tehničke specifikacije potrebne za rad:

 • Uređaj: Računar / Laptop
 • Periferija: Miš / Slušalice / Mikrofon / Kamera
 • Operativni sistem: Windows 10 / iOS / Android
 • Internet pretraživač: Chrome / Firefox / Opera / Brave / Safari
 • Internet konekcija: 2Mbps download i 0.5 Mbps upload
 • A1 - Početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  U sklopu ovog nivoa možete razumjeti i primijeniti svakodnevne izraze i sastavljati sasvim jednostavne rečenice koje omogućavaju osnovno snalaženje i komunikaciju na italijanskom jeziku. Ovaj nivo obuhvata teme poput: Predstavljanje sebe (kako se zovemo, odakle dolazimo, gdje živimo, koliko imamo godina); Članovi porodice; Obrazovanje i posao; Dijelovi dana, vrijeme, dani u sedmici, godišnja doba i mjeseci u godini; Hrana, piće, te kako naručiti nešto u kafiću ili restoranu; Kupovina, odjeća i obuća; Prostorije u kući i namještaj; Boje; Brojevi do milion. Gramatičke cjeline koje obuhvata ovaj nivo su: abeceda, glavni i redni brojevi, pomoćni glagoli, rodovi imenica, određeni i neodređeni član imenica, prezent tri konjugacije, nepravilni i modalni glagoli.

  No items in this section
 • A2 - Napredni početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  U sklopu ovog nivoa možete se sporazumjeti u jednostavnim i rutinskim situacijama u kojima se radi o jednostavnoj i direktnoj razmjeni informacija o poznatim i uobičajenim stvarima. Ovaj nivo obuhvata teme poput: Putovanja; Slobodno vrijeme i hobiji; Praznici; Saobraćaj; Banka i pošta; Opisivanje predmeta, osoba i situacija. Gramatičke cjeline koje ovaj nivo obuhvata su: prijedlozi, prilozi, pridjevi, spajanje prijedloga sa članom, komparacija pridjeva i povratni glagoli.

  No items in this section
 • B1 - Srednji nivo | Samostalna jezička primjena 0/0

  U sklopu ovog nivoa možete razumjeti glavne tačke kada je u pitanju jasan standardni jezik. Možete savladati veliki broj situacija, sa kojima se susrećete bilo gdje, te se izraziti jasno o poznatim i ličnim sferama interesovanja. Naučit ćete kako pričati u prošlom i budućem vremenu, te dovesti svoje komunikacijske vještine do zavidnog nivoa. Gramatičke cjeline koje ovaj nivo obuhvata su: passato prossimo, trapassato prossimo, imperfetto, futuro semplice ed anteriore.

  No items in this section
 • B2 - Napredni srednji nivo | Samostalna jezička primjena 0/0

  U sklopu ovog nivoa možete razumjeti glavne sadržaje kompleksnih tekstova o konkretnim i apstraktnim temama, te također razumjeti stručne diskusije iz sopstvene stručne oblasti. Možete se spontano, tečno i bez napora sporazumijevati sa osobama čiji je maternji jezik italijanski, te se u širokom tematskom spektru jasno i detaljno izražavati, objasniti stav o aktuelnom pitanju i navesti prednosti i mane različitih mogućnosti. Gramatičke cjeline koje ovaj nivo obuhvata su: imperativo, gerundio, condizionale, congiuntivo – slaganje vremena.

  No items in this section
 • C1 - Napredni nivo | Kompetentna jezička primjena 0/0

  U sklopu ovog nivoa možete praktično sve što pročitate ili čujete bez napora razumjeti. Možete sažeti informacije iz različitih pismenih i usmenih izvora i pri tom dati obrazloženja i objašnjenja u povezanom prikazu. Također možete se spontano, veoma tečno i tačno izražavati i također kod kompleksnijih pitanja pojasniti finije nijanse značenja.

  No items in this section
Admin bar avatar
Predavač italijanskog jezika i književnosti
Adelisa Mašić je studentica italijanskog jezika i književnosti i historije umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Već tri godine aktivno drži kurseve italijanskog jezika u PRONI Omladinskom centru i Centru za kulturu i mlade Općine Centar u Sarajevu. Omladinska je aktivistica, te svoj angažman sprovodi na raznim poljima svojih interesovanja. Dopisnica je za Balkan Diskurs i freelancerka. Uživa u umjetnosti i njena najčešće izgovorena rečenica je: La vita é bella.

Informacije o polazniku

//

Informacije o edukacijskom programu

1 predavanje = 2 časa sa pauzom od 10 minuta.

Cijena već od

288 KM
Copy link
Powered by Social Snap