Zanimljivosti o arapskom jeziku

Zanimljivosti o arapskom jeziku - online kurs arapskog jezika - Online Akademija

Gdje se govori arapski jezik i ko sve govori?

Arapski jezik (اللغة العربية pripada južnom ogranku semitskih jezika i afroazijskoj porodici jezika. Govori ga više od četiri stotine miliona ljudi širom arapskog svijeta, a na različite načine ga koriste i izučavaju muslimani cijelog svijeta. Muslimani se u svojim molitvama obraćaju Bogu na arapskom jeziku.

Kao jezik jedne od najvećih svjetskih religija i službeni jezik mnogih država i dinastija koje su vladale u prošlosti, arapski jezik je ostavio traga i na drugim jezicima u svijetu. Tijekom srednjeg vijeka, arapski jezik je bio glavni jezik kulture i nauke, što je rezultiralo brojnim arabizmima u nomenklaturi evropskih jezika na području filozofije, astronomije, astrologije, matematike, algebre, medicine i drugih nauka.

Ljepota i bogatstvo arapskog jezika

Arapski jezik je izuzetno bogat, kako u pogledu korijena tako i po svojim izražajnim mogućnostima. Među svim semitskim jezicima, arapski jezik ima najviše korijena. Stručnjaci u oblasti arapske jezikoslovne znanosti ističu da u arapskom jeziku za lava ima – 500 naziva; lisicu – 200; med – više od 80; sablju – najmanje 1.000; nesreću – više od 400; tako nalazimo i po 20-30 sinonima za pojmove: kiša, vjetar, svjetlo, tmina, kamen, voda, bunar, deva (tako je Hammer sakupio sve pojmove u vezi s devom i taj popis prešao je broj od 5.640 riječi).

Također, Arapi su u svoj jezik ubacili i neke engleske riječi, pored svojih izvornih pa tako za lisicu kazu فوكس što bi na engleskom jeziku bilo fox ili za med هاني što bi na engleskom jeziku bilo honey . Na taj način su olakšali ljudima koji imaju želju da nauče arapski jezik, a poznaju engleski jezik.

Arapski danas

Varijacije arapskog jezika govori više od 400 miliona ljudi. Današnji arapski jezik je dosta razumljiviji nego stari arapski jezik. Arapski jezik je službeni jezik u 25 zemalja pa se govori u državama: Alžir, Egipat, Palestina (pojas Gaze), Mauritanija, Tunis, Džibuti, Libija, Komori, Maroko, Irak, Liban, Sirija, Somalija, Jordan, Sudan, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Oman, Jemen… između ostalih. Arapski jezik je odavno zastupljen u Bosni i Hercegovini, a u posljednjih par godina je sve popularniji jer veliki broj turista iz arapskih zemalja dolazi u našu zemlju.

Iz tog razloga se Online Akademija odlučila da u svoj program uvrsti i kurs arapskog jezika u kojem ćete svakako uživati uz naše vrhunske predavače. Pratite nas, jer uskoro krećemo!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap