Šta je TOEFL i zašto je potreban?

Struktura TOEFL iBT testa - od čega se sastoji TOEFL ispit

Prošle sedmice pisali smo o IELTS ispitu te naveli neke značajke i spomenuli smo i joše neke od međunarodno priznatih ispita. Danas ćemo govoriti o još jednom ispitu i još jednoj skraćenici – TOEFL-u.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je namijenjen ljudima kojima engleski jezik nije maternji, ali im je potreban zbog potvrde znanja jezika. Ukoliko želite praksu ili ljetni posao u inostranstvu, pogotovo u zemljama gdje je engleski službeni jezik ili ste aplicirali za vizu i želite živjeti u inostranstvu, onda je TOEFL još jedan od ispita koji ćete morati položiti na tom putu. Isto važi i za studiranje van granica naše države.

Kako izgleda ispit?

Sastoji se od četiri dijela i testira sve četiri jezičke vještine (govor, pisanje, slušanje i čitanje). TOEFL testovi se mogu polagati i više puta, ali uvijek u cjelini. Ne možete ponavljati određene dijelove. Test se radi četiri sata.

  1. Reading – Čitanje se sastoji od tri do pet tekstova i imate od 12 do 14 pitanja. Pitanja i tekstovi su vezani za akademski život, tačnije društvene i prirodne nauke i ovdje se svakodnevni engleski toliko ne računa. Bitno je da budete u stanju da pratite predavanja. Za svaki tekst imate 20 minuta.
  2. Listening – Slušanje se provjerava kroz 4-6 audio zapisa, koji su uglavnom dijelovi predavanja unkiverzitetskih profesora te su također vezani uz društvene i prirodne nauke. Nakon slušanja slijedi 6 pitanja po zapisu. Pored toga postoji i dio u kojem ćete preslušati tri do pet razgovora i tu ćete odgovoriti na 5 pitanja po razgovoru. Cjelokupno slušanje traje 60-90 minuta i pazite da budete koncentrisani cijelo vrijeme.
  3. Speaking – Nakon slušanja slijedi pauza od 10 minuta. Zatim krećete sa dijelom gdje ćete usmeno odgovarati na pitanja. Taj dio traje 20 minuta, a vi za svako pitanje imate samo jednu minutu (15 sekundi da pripremite odgovor i 45 sekundi za odgovaranje). Bitno je da pazite na na sve detalje – od gramatike do smislenosti.
  4. Writing – U pismenom dijelu se vaše znanje provjerava kroz dva eseja. Prvi esej je vezan za pročitani tekst i odslušani audio zapis, gdje je ista tema, ali različiti stavovi. Vaš zadatak je da objektivno izložite što se čuli i pročitali. I da, treba vam 20 minuta za ovaj dio i otprilike 150-220 riječi. U drugom eseju se traži vaše mišljenje o određenoj temi. Ovaj dio traje 30 minuta i preporučuje se da napišete najmanje 300 riječi.

Kako se ispit ocjenjuje? Koliko bodova je potrebno za prolaz?

Na svakom dijelu ispita možete osvojiti maksimalno 30 poena (dakle ukupno 120). Kao i IELTS, ni na ovom testu nema klasičnog ,,prolaz” i ,,pad”. Uspjeli ste u svojoj namjeri ako ste zadovoljili broj bodova koji vaš željeni univerzitet traži (otprilike univerziteti traže 80 bodova).

CEFR TOEFL IELTS ispit poredjenje

Koliko dugo važi test i gdje se polaže?

Kao i IELTS, TOEFL važi također dvije godine. U BiH ovlašteni test centar za polaganje ovog testa je Centar za poslovnu edukaciju (CPE) i to od 2010. TOEFL iBT se polaže na računaru u administracijskom centru u Tuzli ili Sarajevu putem interneta. Test možete prijaviti isključivo putem zvanične ETS TOEFL stranice. Cijena polaganja je 195 američkih dolara, a plaćanje je moguće isključivo karticom (VISA, MasterCard, American Express itd) ili putem deviznog računa.

Šta izabrati TOEFL ili IELTS?

Oba testa imaju svoje mane i prednosti, ako to možemo tako reći. Iscrpljujući su i veoma zahtjevni. TOEFL traje malo duže i radi se na računaru, dok se IELTS radi uživo i kraći je. Vama je bitno prvo provjeriti koji od ispita vam se traži pri odlasku zbog posla ili studiranja. Ako mogu proći oba, onda jednostavno sami znate da li ste tip od računara, tipkanja i mikrofona (TOEFL) ili ste možda tip osobe koja voli intervjue uživo, lijepo pišete i ne trebaju vam klasične akademske teme (IELTS).

Ukoliko još uvijek niste sigurni, obratite se timu Online Akademije zbog konsultacija i priprema za testove. Tu smo za vas. Sretno!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap