Kako ostati motivisan dok učite online

Kako ostati motivisan dok učite online - motivacija online edukacija OAK online akademija

Strategije i savjeti kako da ostanete motivisani u toku online edukacije. Jedna od ključnih stavki za uspjeh u online učenju je ostati motivisan. Ovo podjednako vrijedi za ljude koji imaju iskustva u online edukaciji i za one koji se prvi put susreću sa istom. Odsustvo tradicionalnih metoda iz klasične nastave u učionici te prilagođavanje novim metodama učenja može izazvati gubitak motivacije, što može dodatno otežati pohađanje online nastave. U nastavku smo izabrali šest strategija da se zainteresujete i ostanete motivisani za educiranje kroz online nastavu.

1. Postavite ciljeve

Postavite male, dostižne ciljeve za svaki čas kako biste izbjegli obeshrabrenje i preopterećenje. Pratite svoje ciljeve zapisujući ih na ljepljive listiće i postavljajući ih po vašem domu ili napravite tabelu koja će pratiti vaš napredak. I zapamtite, mali uspjesi i kretanje u pravom smjeru pomoći će vam da dođete do vašeg krajnjeg cilja.

2. Napravite raspored

Napravite plan da ostanete koncentrisani kako biste mogli dovršiti svoje zadatke, a da istovremeno ostavite vremena za uživanje u stvarima koje volite raditi. Odvojite vrijeme i organizujte se, zakažite sebi termin za prijavu na željeni kurs i učenje, kreirajte podsjetnike za termine na kalendaru ili telefonu i napravite dovoljno pauza kako biste sebi dali vremena da iskoristite ono što učite. Ako imate plan i ukoliko ste organizovani, povećaće se vjerovatnoća za uspjeh i pomoći vam u postizanju ciljeva.

3. Aktivirajte se na internetu, posebno na društvenim mrežama

Kada pohađate online časove, u opcijama često imate individualne časove kao i časove u manjim grupama. Osjećaj definitivno nije isti kao u tradicionalnoj nastavi u učionici. Međutim, da se ne biste osjećali izolovano, stvorite naviku otvorene komunikacije sa predavačima i ostalim polaznicima putem poruka, emaila, društvenih mreža, sastanaka, foruma za diskusiju i ostalih sredstava i aplikacija. To će vam sigurno pomoći pri podizanju raspoloženje i razvijanju nivoa odgovornosti prema svom obrazovanju i sticanju novih znanja.

4. Podijelite znanje

Razgovarajte o toku svog obrazovanja, kurseva i edukacija koje pohađate sa prijateljima, porodicom i kolegama. Uspostavite veze sa onim što učite u svom ličnom i poslovnom životu. Dijeleći svoje znanje i iskustva s drugima pozitivnim osobama sigurno će vam pomoći da razvijete osjećaj ponosa i uspjeha ulagajući u svoje obrazovanje.

5. Pazite na zdravlje

Briga o vašem mentalnom i fizičkom zdravlju može vam pomoći u akademskom uspjehu. Dok pravite svoj raspored, trudite se da redovno vježbate, jedite zdravo i uzmite vremena da se odmorite. Ako niste sigurni odakle biste započeli, obratite se odgovarajućim osobama, fitness trenerima i centrima, a dosta informacija i videa imate online.

6. Nagradite sebe

Svako malo, svi mi zaslužimo poneki kompliment. Dok završavate svoje zadatke, odvojite vrijeme da prepoznate svoja postignuća, bez obzira jeste li završili zaista „dosadno“ poglavlje iz udžbenika ili ste „zakucali“ ispit. Primjetite i uživanje u postignućima, radovanje nakon uspješno obavljenog zadatka i pravljenje pauza pomoći će vam da zadržite pozitivan stav i ostanete motivisani.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap