10 razloga zašto učiti italijanski jezik

10 razloga zašto učiti italijanski jezik - online akademija oak - online kurs italijanskog jezika

Da li ste se ikada zapitali zašto je Mocart skladao svoja djela na italijanskom, a ne na njemačkom jeziku? Zato što je italijanski jezik prepoznat kao jedan od najljepših govornih jezika na svijetu.

Uprkos političkoj i ekonomskoj važnosti drugih jezika, broj ljudi koji uče italijanski jezik znatno se povećao. Najčešća motivacija biva kulturno obogaćivanje, zatim posao ili pak studij.

U prilogu Vam donosimo 10 razloga zbog kojih italijanski jezik postaje jedan od najomiljenijih jezika za učenje:

1. Izgovor

Izgovor italijanskog jezika je iznimno jednostavan i što je veoma zanimljivo, muzikalan. Postoje jasna pravila čitanja, koja nevjerovatnom brzinom ulaze u uho, a nakon pogledane jedne italijanske serije na Netflixu, intonacija će vam doći sasvim prirodno.

2. Sličnost s drugim jezicima

Kada krenete učiti italijanski jezik, odmah ćete uočiti mnogobrojne sličnosti s drugim jezicima. Ako ste prisustvovali našem webinaru „Filia Latina“, onda znate o čemu govorimo.

Romanski jezici su veoma slični zato što potječu od istog jezika, odnosno latinskog jezika. Međutim, to nije sve, 30% engleskih riječi također potječe iz latinskog, stoga će vam i znanje definitivno najpopularnijeg jezika pomoći u učenju italijanskog jezika.

3. Gestikulacija

Neverbalna komunikacija je „must have“ u učenju italijanskog jezika. Italijani će radije svoje stavove, kao i osjećanja, izraziti gestom ili pokretom, nego riječima. Sposobni su da gestikulacijama prenesu čitav niz poruka, a u prethodnom članku „Da li se italijanski jezik može pričati rukama?“ , možete naučiti neke od njih.

4. Posao i studij

Italija je zemlja koja posjeduje jedno od najbogatijih gospodarstava na svijetu. Na LinkedIn-u možete pronaći nevjerovatan broj oglasa za posao, za koje je potrebno znanje italijanskog i engleskog jezika. Procjenjuje se da 7500 američkih kompanija posluje sa Italijom, a više od 1000 kompanija ima sjedišta i urede u Italiji.

Što se tiće studija, Italija postaje jedna od vodećih država za inostrane studente. Nude mnogobrojne stipendije, kao i razne vrste studentskih i omladinskih razmjena.

5. Upoznavanje kulture

Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli putovanja i sasvim smo sigurni da se i većini, na listi željenih putovanja, našla i neka destinacija u Italiji. Prema popisu UNESCO-a najveći dio kulturne baštine se nalazi upravo u ovoj prekrasnoj zemlji.

Poznavanje italijanskog jezika, prilikom putovanja, zasigurno će vam olakšati boravak i moći ćete se opustiti i uživati. Skupite hrabrost i naručite espresso na italijanskom jeziku u kafiću i vidjet ćete da će vam se to itekako isplatiti. Italijani veoma cijene kada stranci govore njihov jezik i uvijek će biti naklonjeniji i otvoreniji za razgovor.

6. Italijanska kuhinja

Sasvim je nemoguće učiti italijanski jezik, a da ne pomislimo na italijansku pizzu ili pastu. Italijani obožavaju dobru hranu i moramo priznati da je italijanska kuhinja jedna od najpoznatijih u čitavom svijetu, a zasigurno niste znali da italijanski jezik ima najveći broj pridjeva kojim se opisuje hrana.

7. Centar mode

Italija je oduvijek bila destinacija za sve one koji vole modu. To je država koja je u modnom svijetu, među najboljim, baš zbog svoje tradicije, kreativnosti i stila. Prva asocijacija su nam grad Milano i njegovi raskošni izlozi, ali da li ste znali i za vintage trift shopove koje možete pronaći u čitavoj Italiji? I to ne bilo kakvu odjeću i obuću, već vintage kolekcije najpoznatijih italijanskih brendova

8. Književnost i kinematografija

Italija se može pohvaliti velikim brojem književnika, čija djela zasigurno pronalaze mjesto već u vašim policama. Od klasika, pa sve do savremenih imena. Međutim oduvijek se postavljalo pitanje – Knjiga ili film? U ovom slučaju: oboje! Čitanje i slušanje su dvije vještine koje su od iznimne važnosti prilikom učenja stranog jezika.

Život je lijep! A život će biti još ljepši kada naučite italijanski jezik i budete mogli pogledati ovaj film bez titlova!

9. Muzika

Italijanski jezik je sam po sebi muzikalan, a muzika je ključ za bolje učenje i usvajanje jezika, a još se pri tome i zabavljamo. Muzika neće samo pomoći u obogaćivanju vokabulara, već će pomoći da bolje zapamtite izraze i gramatičke kontrukcije, kao i da naučite italijanski sleng.

10. Arhitektura i primijenjena umjetnost

Smatramo da sve što se kaže na ovu temu je suvišno. Građevine koje ostavljaju bez daha, slike i skulpture koje žive zauvijek, u tim uskim uličicama.

Saznajte više o italijanskom jeziku i kulturi kroz kurs italijanskog jezika.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap