Da li se italijanski jezik može pričati rukama?

Da li se italijanski jezik može pričati rukama? italijanski jezik geste - kurs italijanskog jezika- oak online akademija

Odgovor je DA!

Osim po veoma ukusnoj hrani, umjetnosti i visokoj modi, Italijani kao iznimno brbljiv narod poznat je i po svom melodičnom jeziku, kojeg prati neizostavna gestikulacija.Svi dobro znamo koliko je bitna i izražena gestikulacija kod Italijana i to ne samo dok čavrljaju uz latte macchiato na Piazzi del Campo, već i u veoma formalnim situacijama. Smatra se da postoji oko 250 gestova, a značenja mogu biti veoma kompleksna, te posjeduju sposobnost da izražavaju različite emocije, koje variraju od prijetnje, do želje, stida, tuge, sreće ili čak ponosa.

Međutim, mi ne znamo kako je gestikulacija postala sastavni dio italijanskog jezika, ali postoje razne teorije. Jedna od tih teorija jeste da se gestikulacija razvila kao tajni jezik putem kojeg su se Italijani sporazumijevali tokom austrijske, francuske i španske okupacije od XIV do XIX stoljeća.

Bilo kako bilo, gestikulacija se smatra „must have“ u italijanskoj kulturi i samom jeziku. Govor tijela je veoma značajan, a to je svakako nešto što Italijane čini tako šarmantnim. Najbolji je pokazatelj toga, da su poznati italijanski dizajneri Dolce&Gabbana imali čitavu modnu liniju koju su manekeni i manekenke predstavili, pokazujući neke od čuvenih italijanskih gestikulacija.

Mi vam u prilogu donosimo neke od njih:

„Un momento per favore“ – ili u prevodu „Samo trenutak, molim vas“ izvodimo tako što pokazujemo kažiprstom prema gore. Također se koristi i kada želimo postaviti neko pitanje.

„No grazie“ – odnosno „Ne hvala“ izvodimo tako što se jedna ruka postavi na stomak, a druga ruka treba biti udaljena od grudi sa dlanom postavljenim spolja.

„Che furbo“ – kada želimo ukazati da neko određene radnje obavlja na iznimno pametan način, a izvodimo ga tako što ukazujemo prstom na jedno oko.

„Eeccellente“ – jedan od najpoznatijih gestova po kojem su Italijani prepoznatljivi, a kojeg izvodimo tako što poljubimo svoja tri spojena prsta, odnosno palac, kažiprst i srednji prst.

„Stai attento“ – ili u prevodu „Obrati pažnju“ izvodimo tako što svojim kažiprstom povučemo dno kapka.

„Me ne frega“ – što znači „Baš me briga“, izraz srodan našem jeziku, ali je razlika u tome što mi odmahnemo rukom, dok Italijani ovaj gest izvode tako što spoljnim dijelim šake pređu ispod brade u smjeru prema naprijed.

Ovo su samo neki od primjera najčešćih gestikulacija u italijanskom jeziku. Kako smo već rekli ima ih oko 250. Stoga, ako želite da naučite italijanski jezik, zavirite u kulturu ove prekrasne zemlje i živite dolce vita, prijavite se na kurs italijanskog jezika u Online Akademiji.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap