Kipferl, croissant i kifla

Kipferl, croissant i kifla - odakle dolaze - online opći francuski jezik - OAK Online Akademija

Neke od prvih asocijacija na pomen Francuske su znamenitosti poput Eiffelovog tornja, muzeja Louvre i dvorca Versailles, a kada je u pitanju hrana, ne možemo a da ne pomislimo na dobro vino, ukusan sir, kreativno slastičarstvo ili ono najpoznatije – kroasan (fr. croissant). Međutim, da li ste se ikada zapitali odakle zapravo dolazi ili kako je nastao kroasan – jedno od najpoznatijih peciva i neizostavan dio tradicionalnog francuskog doručka?

Istina je da porijeklo kroasana nije baš najjasnije i da postoje mnoge priče o njemu, one čija se istinitost ne može potvrditi, ali koje privlače pažnju mnogih i koje mogu pomoći u pamćenju nekih drugih bitnih historijskih događaja.

Kipferl u 17. stoljeću

Jedna od tih priča veže se za 17. stoljeće, Osmansko Carstvo i događaj poznat kao Bečki rat. Osmansko Carstvo je u tom periodu bila jedna od vodećih vojnih sila. U težnji za teritorijalnom ekspanzijom, Osmanlije su 1683. godine pokušali osvojiti grad Beč. Iako dobro vojno organizovani, znali su da moraju biti veoma oprezni, obzirom da je i sam Beč bio veoma snažan, naročito zahvaljujući zidinama koje su ga štitile.

Tako su došli na ideju da napad izvrše usred noći, kada je spremnost na moguće prijetnje bila dosta manja. Obzirom da je grad bio zaštićen zidinama, odlučili su kopati tunel, podzemnim putevima prodrijeti u grad i okupirati ga. Prema priči, ono na šta Osmanlije tada nisu obratili pažnju jeste bila ljubav stanovnika Beča prema hljebu i ostalim pecivima koja su tada bili jedna od osnovnih životnih namirnica. Iako je bila noć, grad je i dalje bio pod budnim okom pekara koji su pripremali tijesto za svježa jutarnja peciva.

Pojedinci su začuli neuobičajene zvuke, prijavili ih gradskoj straži, koja je zahvaljujući njima uspjela reagovati na vrijeme. Tako su pekari pomogli u odbrani svoga grada. Kako bi proslavili i ovjekovječili odbranu, odlučili su napraviti pecivo u obliku polumjeseca, što je istovremeno bio simbol na zastavi Osmanskog Carstva. To pecivo je dobilo ime Kipferl.

Croissant u 18. stoljeću

Druga priča se veže za Mariju Antoanetu (Marie Antoinette, 1755.-1793.), posljednju kraljicu Francuske prije Revolucije i ženu Luja XVI (Louis XVI). Ta priča se odnosi na dospijeće Kipfela u Francusku. Marija Antoaneta rođena je i odrasla u Beču, a prije dolaska u Pariz i susretanja sa francuskom hranom, bila je naviknuta na ukus bečkih peciva. Prema ovoj priči, vremenom joj je počela nedostajati domaća hrana, pa je pariškim pekarima naredila da za nju naprave pecivo slično bečkom. Prateći tehniku za pravljenje peciva, ali koristeći lisnato tijesto koje je i tada bilo u velikoj upotrebi u Francuskoj, napravili su pecivo slično onome kakvim ga danas poznajemo.

Priča o i pekarima i okupaciji se po prvi put spominje u prvoj polovini 20. stoljeća u članku objavljenom u enciklopediji gastronomije Larousse gastronomique. Pisac članka prvobitno je naveo da se radnja odvijala u Budimpešti, a zatim je tu istu tvrdnju par godina nakon opovrgnuo i radnju smjestio u Beč. Premda veoma zanimljive, istinitosti niti jedne od ove dvije priče se ne mogu potvrditi, a pojedini dokumenti mogu poslužiti kao dokaz o mogućem postojanju peciva u obliku polumjeseca još i prije dvije hiljade godina, kod Perzijanaca, Asiraca, Grka i prvih kršćana za vrijeme određenih vjerskih obreda.

August Zang

Ko je prvobitno izmislio ovo pecivo – ne znamo, ali je većina priča o njegovom dospijeću u Francusku vezana za austrijskog poduzetnika Augusta Zanga. On je u Parizu 1837. godine otvorio Boulangerie viennoise, pekaru sa bečkim pecivima, koja je u kratkom vremenskom periodu doživjela znatan uspjeh. Vienne je na francuskom jeziku Beč, odakle i naziv za vrstu peciva viennoiserie.

Kipferl koji su se u toj pekari, među ostalim bečkim specijalitetima prodavali, vremenom su postali inspiracija mnogim pariškim pekarima. Tako Kipferl, u obliku polumjeseca, ali pripreman sa lisnatim tijestom u Francuskoj postaje croissant (particip prezenta glagola croître – rasti, croissant (de lune) – polumjesec), i vremenom dobija slojevit oblik kakav ima danas.

August Zang - Francuski
August Zang (izvor Internet)

Prvi recept sa lisnatim tijestom pojavio se 1905. godine, a 1920. recept kroasana sa puterom kojeg su napravili pariški pekari. Tek se u dvadesetom stoljeću običnom kroasanu počinju dodavati drugi okusi kao što su kroasan sa čokoladom ili kroasan sa pršutom i sirom.

Neke korisne riječi:

Francuski Bosanski
Croître Rasti
Le croissant Polumjesec; Kroasan
La nourriture Hrana
Le vin Vino
Le fromage Sir

Kipferl jeste preteča francuskog kroasana, a na koju vas riječ i pecivo u našem jeziku podsjeća? Saznajte više o francuskom jeziku i kulturi kroz kurs francuskog jezika.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap