Koji italijanski umjetnici se kriju iza imena Nindža Kornjača?

koji italijanski umjetnici se kriju iza imena nindza kornjaca - novosti - istrazivanje - zanimljivosti - Online Akademija OAK

Da li ste i vi također provodili sate i sate ispred malih ekrana gledajući Nindža Kornjače? Mnogi od nas su odrastali s njima, borili se i pobjeđivali zlo. A da li ste znali da su oni dobili imena po velikim italijanskim renesansnim umjetnicima?

Sada već davne 1984. godine, dva crtača stripova Peter Laird i Kevin Eastman kreirali su strip „Nindža Kornjače“ čiji su glavni likovi Leonardo, Mikelanđelo, Donatelo i Rafaelo, imenovani po četiri renesansna velikana. Oni su veseli, pričljivi i duhoviti, ali i odlični borci protiv zla. Žive u kanalizaciji grada Njujorka sa pacovom Splinterom, koji ih je odgojio i svakodnevno se brinuo o njima.

Zbog velike popularnosti koju je strip doživio, nastali su crtani i animirani filmovi, kao i akcione figurice sa likovima naših omiljenih Nindža Kornjača.

Renesansni umjetnici kao inspiracija

Međutim, važno je spomenuti i četiri italijanska umjetnika koji su baš poput Nindža Kornjača, obilježili jedan period, a to je renesansa.

Renesansa koja predstavlja preporod, jedno je od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti koje je označilo prekid sa srednjim vijekom. Vremenski se određuje od 14. stoljeća u Italiji do 16. stoljeća u ostatku Europe. Italija je zemlja u kojoj je umjetnost renesanse našla svoj najviši izraz, jer je u njoj najprije došlo do razvoja gradova i gomilanja bogatstva u pojedinim građanskim obiteljima.

Stoga, počnimo sa našim umjetnicima:

Leonardo

Leonardo da Vinći, nama najpoznatiji po svom djelu Mona Liza, pored slikarstva bavio se i mehanikom, filozofijom, arhitekturom, skulpturom i inženjerstvom. Smatra se najranijim majstorom visoke renesane. Rođen je u Vinćiju, malenom mjestu u Toskani. Smatrao je da jedan pravi umjetnik mora da poznaje i zakone prirode, što svjedoči njegovo djelo „Vitruvijev čovjek“.

Rafaelo

Sljedeći predstavlja jednu divlju i sarkastičnu ličnost, član ove družine kornjača predstavlja suprotnost umjetnika po kojem je dobio ime. To je Rafaelo Santi, glavni slikar visoke renesanse. Iako je učio od Mikelanđela, uspio je da izgradi sopstveni stil. Na njegovoj slici „Atinska škola“ možemo vidjeti čuvene grčke filozofe na jednom mjestu. Ona je dugo važila za Rafaeolovo remek-djelo, koje je odražavalo klasičan duh visoke renesanse.

Mikelanđelo

Svjestan svoje genijalnosti, vjerujući u svoje kvalitete, Mikelanđelo je umnogome uticao na sadašnji izgled crkve Sv. Petra u Rimu. Neoplatonizam, filozofija, religiozne ideje, odrazile su se na Mikelanđelove skulpture. Najpoznatija skulptura je „David“, koja je naručena kada je umjetnik imao samo 26 godina. Čuvenu tavanicu Sikstinske kapele oslikao je za samo četiri godine. O ovom usamljenom geniju, kojem je teško da se snađe u vremenu u kojem živi, može se i pogledati novi film „Il peccato“, što u prevodu sa italijanskog jezika znači grijeh.

Donatelo

Kornjača pronalazač, briljantni naučnik, inžinjer, dobila je ime po vajaru Donatelu. Njega smatraju ocem italijanske renesanse. Bronzani David je prva skulptura nagog muškarca, napravljena u prirodnoj veličini, odnosno visoka je 158 cm. On je biblijski junak koji je ubio svog neprijatelja Golijata, i treba ga razlikovati od istoimenog Mikelanđelovog djela, isklesanog u mermeru. To je također naziv i za prestižnu italijansku filmsku nagradu.

Osnovne italijanske riječi na temu umjetnosti

Također, pripremili smo nekoliko osnovnih riječi na italijanskom jeziku, koji su usko vezani za umjetnost.

Nomi – imenice

Italijanski Bosanski
l’arte umjetnost
il museo muzej
l’artista umjetnik
il Rinascimento renesansa
l’opera d’arte umjetničko djelo
la mostra izložba
il pittore slikar
il scultore skulptor
il monumento spomenik

Aggettivi – pridjevi

Italijanski Bosanski
colorato obojeno
chiaro svijetlo
scuro tamno
bello lijepo
brutto ružno
classico klasično
astratto apstraktno
insapore neukusno
innovativo inovativno

Verbi – glagoli

Italijanski Bosanski
dipingere slikati
disegnare crtati
osservare posmatrati
restaurare restaurirati
scolpire vajati
immortalare ovjekovječiti
posare pozirati kao model slikaru/skulptoru
andare a una mostra ići na izložbu
godere uživati

Ako želite da saznate još nešto o italijanskom jeziku prijavite se i uživajte u učenju ovog popularnog jezika.

Benvenuti!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap