Ležati ili lagati? Naučimo razlike između glagola LIE i LAY

Ležati ili lagati? Da li je koka izlegla jaje? Jesmo li postavili sto. Naučimo razlike između glagola LIE i LAY - oak online kursevi online akademija engleski jezik

Ležati ili lagati? Da li je koka izlegla jaje? Jesmo li postavili sto. Naučimo razlike između glagola LIE i LAY.

U engleskom jeziku postoji veliki broj riječi koje se pišu na isti način, ali imaju drugačije značenje. Kakva divota, zar ne? Danas ćemo vidjeti koje su to razlike između frekventnih glagola LIE i LAY.

Priča o dva značenja LIE

LIE ima dva značenja – lagati (u značenju da ne kažete istinu) i ležati (u značenju biti u vodoravnom položaju). Kad bi rekli da to nije najmanji problem ne bi vjerovali. Zanimljiva stvar kod ovog glagola je da je u prvom obliku pravilan, a u drugom nepravilan. Znamo da engleski, kao i većina germanskih jezika, ima pravilne i nepravilne glagole. Kod pravilnih glagola je poznato da oni tvore prošlo vrijeme i particip perfekta (past participle) dodavanjem nastavka D/ED. Nepravilni, kako im i sam naziv kaže, imaju malo komplikovaniju tvorbu. Za početak, ne dobivaju nastavak D/ED. Njihovo prošlo vrijeme i particip perfekta može imati promjenu u jednom slovu, potpuno novu riječ ili čak isti oblik. I dalje mislimo da je engleski super? Nismo još ni počeli sa zanimljivim stvarima.

Dakle, LIE može biti pravilan i nepravilan. Ako govorimo o laganju onda je pravilan i njegov oblik je LIE-LIED-LIED. Ako govorimo od ležanju ona je nepravilan i njegov oblik je LIE-LAY-LAIN. Njegov oblik participa prezenta (ING nastavak) je LYING.

Kako se tu uklapa LAY?

LAY je nepravilan glagol i njegov prevod na naš jezik je položiti (u smislu spustiti), staviti, postaviti, ali i lijegati jaja. Dobra stvar je što ovdje nema iznenađenja, izuzev više značenja ovog glagola. Njegov oblik je LAY-LAID-LAID, a oblik participa prezenta je LAYING. LAY se često pogrešno koristi u filmovima i pjesmama. Recimo, popularni i omiljeni muzičar Eric Clapton u svom opusu ima pjesmu Lay Down Sally. Zašto je LAY pogrešno upotrijebljeno? Pa sudeći po samom nazivu neko bi trebo uzeti Sally i položiti je na krevet ili pod. Međutim, ovdje bi trebalo upotrijebiti LIE jer Sally treba da legne u njegovo naručje i odmori se. Uvijek zapamtite sljedeće: 

You lay something down, and people lie down by themselves.

Ako ste pomno čitali tekst vidjećete da je LAY oblik prošlog vremena od LIE (nepravilnog). Kao što kaže Del Boy iz popularne britanske serije ,,Mućke” – Lovely Jubbly!

INFINITIVE Lie (lagati) Lie (ležati) Lay (položiti)
PAST SIMPLE Lied Lay Laid
PAST PARTICIPLE Lied Lain Laid
PRESENT PARTICIPLE Lying Lying Laying

Evo i nekoliko primjera!

  • Sometimes children lie to get out of trouble.
  • I spend rainy days lying on my couch.
  • I don’t like to lay my purse on the floor.

Prijavite se na naš kurs engleskog jezika u Online Akademiji i saznajte mnoge druge zanimljivosti engleskog jezika!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap