Šta je to halloween ili noć vještica?

Šta je to halloween ili noć vještica?

Hallowen, ilitiga Noć vještica kod nas, je nastao iz paganskog rituala i drevnog keltskog festivala koji se zvao Samhain. Festival bi se održavao u noći sa 31. oktobra na 1. novembar kada su Kelti slavili Novu godinu. Taj period bi označavao i kraj ljeta te su Kelti smatrali da tad nastupa mračni i hladni period koji donosi smrt. Oni su također mislili da se duhovi mrtvih vraćaju na zemlju.

Samhain je obilježavao i kraj žetve te bi slavlje trajalo tri dana i tri noći i od stanovništva se tražilo da se „pokazuju“ vlastima. Ukoliko bi neko odbio da učestvuje, smatralo se da bi ga mogli zateći smrt ili neke teža bolest. Ako bi neko koristio oružje tijekom Samhaina, to bi rezultiralo smrtnom kaznom!

Bića koja su bila povezana sa Samhainom su između ostalih, Sidhs, vile kojima su nošeni darovi, a Kelti bi istovremeno nosili kostime životinja da ih vile ne bi otele. Tu su još i Pukah, biće koje svako malo mijenja oblik, The Lady Gwyn, obezglavljena žena u bijelom u pratnji crne svinje i mnogi drugi.

Šta je to halloween ili noć vještica? Trick or Treat - Halloween danas

Halloween danas

Kroz godine se tradicija mijenjala i danas je to potpuno komercijalizovan praznik. Nerijetko ćete u SAD-u, a sve više i u ostalim dijelovima svijeta vidjeti djecu koja kupuju kostime i odlaze po slatkiše (trick or threat) ili rezbare bundevu. Današnji običaji za ovaj praznik su znatno drugačiji od onih prvih.

Veliki broj djece ide u uklete kuće koji su dio nekih zabavnih parkova, a čak i roditelji sami, pokušavaju praviti sličnu atmosferu u svojim kućama i vrtovima kako bi se djeca zabavljala. Veliku popularnost ovom prazniku donijeli su i mnogobrojni horor filmovi snimani kroz godine i na taj način doprinijeli širenju mitova o Noći vještica.

Kako bi bolje razumjeli neke hororce i izraze vezane za Halloween, u nastavku vam donosimo neke od najčešćih riječi, kolokacija i idioma na engleskom jeziku.

Pumpkin – bundeva
a large rounded orange-yellow fruit with a thick rind, the flesh of which can be used in sweet or savoury dishes
Jack-o’-lantern
a lantern made from a hollowed-out pumpkin or turnip in which holes are cut to represent facial features, typically made at Halloween
Haunted house – ukleta kuća
a house that is said to be visited by and/or home to ghosts or spirits
Costume – kostim
a set of clothes in a style typical of a particular country or historical period
Trick or threat
a traditional activity at Halloween, in which children dress in costumes and visit houses
Eerie – jezivo
strange and frightening
Tombstone/Gravestone – nadgrobni spomenik
a large, flat inscribed stone standing or laid over a grave
Cemetery/Graveyard – groblje
a place, often next to a church, where dead people are buried
Scared stiff – ukočen od straha
so scared that you are not able to move
In cold blood – hladnokrvno
to kill someone in a ruthless manner, without emotions

Odaberite jedan od kurseva jezika te uz asistenciju Online Akademije unaprijedite svoj halloween vokabular i usavršite znanje jezika!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap