Svjetski dan engleskog jezika

Svjetski dan engleskog jezika - kurs engleskog jezika - opci engleski jeziik - nauci engleski jezik - 23.april - oak online akademija

U današnjem svijetu vjerovatno ne postoji datum, a da se nešto ne slavi. Sve ima svoj dan pa tako postoji i svjetski dan engleskog jezika. Kao dan engleskog jezika se uzima datum rođenja (i smrti, vjerovali ili ne) velikog barda, Williama Shakespearea, 23.april. Zašto je to tako, niko ne zna, ali vjerujemo da je to odavanje počasti jednom od najvećih engleskih, a i svjetskih pisaca ikada. Ovaj tekst ćemo iz tog razloga posvetiti upravo gospodinu Shakespeareu.

Ko je bio William Shakespeare?

William je rođen u Stratfordu na rijeci Avon kao jedno od osmoro djece Johna i Mary Shakespeare. John je bio farmer, a kasnije se bavio izradom rukavica, dok je Mary bila vlasnica imanja gdje su Johnovi roditelji radili. Cijeli života Williama Shakespearea je obavijen velom tajni. Krenimo od toga da je i sam William imao problema sa pisanjem svog imena (izvori kažu da je postojalo čak 80 varijacija slovkanja njegovog prezimena) te da uopće ne postoji document koji svjedoči da je on uopće imao ikakvo obrazovanje.

Dok se sigurno zna da je sam Shakespeare imao pomagače, tzv. Ghostwriters ili pisce iz sjene (pisci angažovani da pomažu bez da prime ikakve zasluge za to), teorije zavjere idu toliko daleko da se nagađalo koji su to ljudi koristili njegovo ime i prezime, a među tim imenima najpoznatiji je svakako Christopher Marlowe, autor ,,Doktora Fausta’’. Marlowe je po zvaničnim podacima umro u tučnjavi u pabu, ali mnogi kažu da je lažirao smrt i uzeo Shakespearovo ime i prezime kako bi izbjegao plaćanje dugova i da biva prognan zbog toga što je ateist.

Shakespeare i moderna kultura

Ako na tren zaboravimo teorije zavjere i pogledamo bardov opus vidjećemo sve sama remek djela. Da li postoji neko na svijetu ko ne zna za Hamleta? Macbetha? Romea i Juliju? Julija Cezara? Otela? Ili možda mijenjanje uloga? On je jedan od prvih pisaca koji je dozvolio damama da se oblače kao muškarci. Pisao je sve: komedije, tragedije, romanse pa čak i teme koje su se ticale historije. Može se reći da je bio vrlo inteligentan te da je pratio trendove koje je nosila književnost tog vremena.

Kakav utjecaj ima Shakespeare na današnju kulturu? Pođite od filmova. ‘’Lion King’’, ‘’10 things I hate about you’’, ‘’West Side Story’’ su neki od najpoznatijih naslova. Akira Kurosava poznati japanski režiser je uradio nekoliko adaptacija Shakespearovih djela. Jo Nesbø i Margaret Atwood su neki od autora koji su uzimali teme iz Shakespearovih djela. A jezik. Tu tek počinjemo.

Utjecaj na engleski jezik

Mnogi kažu da je Shakespeare zaslužan za kreiranje 1700 riječi u engleskom jeziku. Međutim, to djeluje malo ,,nategnuto’’. Realnost je da je dosta tih riječi postojalo, ali možda nisu bile zapisane. Tačan broj je teško utvrditi, ali je svakako zaslužan za stvaranje nekih 420 riječi. Mnogi autori su smišljali riječi koje nisu imale neko zanačenje i koje su se mogle upotrijebiti samo jednom. William nije radio tako. On je pravio nove riječi koristeći dvije koje su već postojale (bedroom), zatim je od imenica pravio glagole (friend, elbow), od glagola pridjeve (dauntless). Častimo vas i sa 10 riječi koje je Shakespeare dodao u engleski jezik.

Word Meaning Sentence
auspicious suggesting a positive and successful future They won their first match of the season 5–1 which was an auspicious start.
cold-blooded behaving in a very cruel way with no sympathy for other people The judge described him as “a cold-blooded killer”.
dewdrop a drop of dew Dewdrops sparkled in the morning sunlight.
embrace to accept something enthusiastically This was an opportunity that he would embrace.
fashionable popular at a particular time Such thinking is fashionable among right-wing politicians at the moment.
jaded lacking interest or desire because of experiencing too much of something Business travel is exciting at first, but you soon become jaded.
lackluster lacking energy and effort The U.S. number-one tennis player gave a disappointingly lackluster performance.
(get) money’s worth to receive good value for something you have paid for Those sneakers lasted for four years – he really got his money’s worth from them.
swagger to walk or behave in a way that shows that you are very confident and think that you are important He took his prize and swaggered back to his seat.
zany strange, surprising, or uncontrolled in a humorous way He made us all laugh with his zany tricks.

Sretan dan engleskog jezika svima koji ga koriste, a i onim koji tek treba da počnu. Prijavite se na naš kurs engleskog jezika u Online Akademiji i postanite dijelom grupe govornika engleskog jezika koja broji preko 700 miliona na svjetskom nivou.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap