Opći švedski jezik

Kurs švedskog jezika: Opći švedski jezik - osnovni švedski, uvod u švedski, nauči švedski online - Kursevi švedskog - Online edukacija - OAK Online Akademija

Online kurs opći švedski jezik namijenjen je polaznicima raznih dobnih skupina i nivoa znanja. Online časovi ove edukacije predviđeni su za početnike švedskog jezika. Pratimo nivoe Zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike (ZEROJ) i u ponudi imamo stepene općeg švedskog jezika A1 i A2. Nakon uspješnog završetka ovog kursa dobiti ćete certifikat – potvrdu o poznavanju općeg švedskog jezika na osnovu odabranog stepena edukacije. Pogledajte i ostale jezičke, online kurseve u OAK odjelu Akademija za jezike.

Zašto učiti švedski jezik?

Poznavanjem ovog skandinavskog jezika, otvaraju vam se vrata za veliki izbor poslova u Švedskoj. Naime, upravo ova država mnogima je prvi izbor za preseljenje zbog svoje zavidne razvijenosti. Ukoliko Vas na sjever vuče život, posao, ljubav ili pak nešto drugo, u svakom slučaju prioritet je poznavanje švedskog jezika. Šveđani veoma cijene kada vide da se stranac trudi naučiti njihov jezik te će se u svakom slučaju lakše uklopiti u švedsko društvo.

Osim za posao, Švedska privlači mlade i kao zemlja znanja. Naime upravo u Švedskoj nalaze se cijenjena sveučilišta koja svoja vrata otvaraju i stranim studentima. Odlična pogodnost je što je studiranje u Švedskoj besplatno, a postoje i programi na engleskom jeziku. Međutim za što bolje razumijevanje sustava samog studiranja, svakako je potrebno naučiti i švedski koji će biti svakom stranom studentu savršena pomoć pri upoznavanju drugih studenata i stvaranju novih prijateljstava.

Što se tiče poslovnog švedskog, sve više tvrtki na našem području surađuje sa švedskim tvrtkama te je logično da im trebaju zaposlenici koji znaju ili su spremni savladati taj jezik koji može biti velika prednost pri zapošljavanju.

Sam izgovor se na prvu čini vrlo izazovan te nam se jezik može činiti kompliciran i težak, no zapravno uopće nije tako. Naime, švedska gramatika je vrlo lagana. U švedskom jeziku nema padeža, deklinacija ni klasičnih konjugacija. Dakle jedan je oblik glagola za sva lica! Ništa lakše!

S obzirom da švedski spada u istu skupinu germanskih jezika kao i engleski, ukoliko pričate engleski, učenje švedskog će Vam biti lako jer engleski i švedski imaju mnogo sličnih riječi (hus-house, tack-thank you, bok-book). Štoviše, kad naučite švedski, lako ćete baratati i drugim skandinavskim jezicima poput norveškog budući da su veoma slični.

Učenje švedskog jezika otvorit će Vam vrata u jednu posve novu i interesantnu kulturu, drugačiju od one s kojom živimo. Jeste li znali da u Švedskoj možete doživjeti prirodne fenomene zvane polarni dan koji je moguće doživjeti tijekom ljetnih mjeseci sjeverno od Arktičkog kruga i južno od Antarktičkog kruga, kada je sunce vidljivo 24 sata na dan, odnosno čitavo se vrijeme nalazi iznad obzora; i polarna noć, kada sunce uopće ne izlazi iznad obzora, odnosno noć traje tek 2 sata. Tijekom polarnih noći tamno je nebo često obojano predivnim tamno plavim, zelenim i ružičastim bojama, a u kombinaciji s mjesečevom svjetlošću i bijelim pejzažom prekrivenim snijegom, efekt je zaista zapanjujuć. Da prijeđemo na gastronomiju, ukoliko ste u IKEA-i kušali famozne mesne okruglice (köttbullar) pa ih želite sami pripremiti, ili ako želite saznati kako se živi po načelu lagom, kakve slastice se jedu pri opuštanju uz fiku, izazovite sami sebe i krenite s učenjem švedskog!

Ako pak se odlučite tek turistički posjetiti ovu predivnu prirodno, geografski, kulturno i društveno interesantnu zemlju, barem osnove švedskog jezika, potrebne su za jednostavno sporazumijevanje s lokalnim stanovnicima koji će Vam iz prve ruke znati predložiti kako iskoristiti boravak u Švedskoj na najbolji mogući način.

Ciljevi kursa

 • Upoznavanje sa švedskom kulturom i civilizacijom;
 • Osnove švedskog jezika, slušanje, izgovor, čitanje i pisanje;
 • Usvojiti i razviti osnovne vještine i samopouzdanje za osnovnu komunikaciju o poznatim temama;
 • Razumjeti misli o poznatim pojmovima, idejama i temama iz svakodnevnog govora;
 • Proširiti vokabular koji se odnosi na svakodnevni švedski jezik;
 • Naučiti se izražavati pismeno i usmeno, uz korištenje vokabulara i gramatičkih konstrukcija karakterističnih za svaki nivo.

Potrebno predznanje

Prije početka kursa radi se test za utvrđivanje trenutnog nivoa znanja polaznika i shodno tome će se polaznici i raspoređivati. Postoji šest nivoa znanja (A1, A2, B1, B2, C1 i C2) koji prate stepenovanje znanja po uzoru na ZEROJ (Zajednički evropski referentni okvir za jezike):

 • A1 – Početni nivo (A1.1 & A1.2)
 • A2 – Napredni početni nivo (A2.1 & A2.2)

Trajanje i cijena kursa

Svaki nivo je podijeljen na dva podnivoa (npr. A1.1 i A1.2). Nastava se pohađa dva do četiri puta sedmično u zavisnosti od odabranog termina i intenziteta pohađanja nastave. Jedan čas traje 45 minuta. Trajanje jednog podnivoa obuhvata 48 časova od 45 minuta.

Literatura i troškovi izdavanja certifikata uključeni su u cijenu, a zvanični certifikat se izdaje nakon dva odslušana podnivoa (tj. jednog nivoa) i uspješnog polaganja testa. Sve informacije o cijenama, individualnim i grupnim programima možete pronaći u našem cjenovniku.

Certifikat i ispit

Po završetku edukacije vrši se testiranje polaznika i u skladu sa rezultatima tog testiranja polaznici dobijaju certifikate o uspješno završenoj edukaciji. Svaki od gore navedenih nivoa sastoji se od dva podnivoa, a certifikat se izdaje nakon uspješno završena dva podnivoa, npr. A1.1 i A1.2 što predstavlja kompletan A1 nivo.

Ukoliko polaznik na ispitu ne zadovolji kriterij za polaganje istog, ispitu može ponovno pristupiti bez dodatnog pohađanja edukacije, prvi put BESPLATNO (rok za izlazak na popravni ispit je dva mjeseca od završetka edukacije), a svaki naredni put uz popust od 50% na polaganje ispita!

Ukoliko već posjedujete znanje određenog nivoa i samo Vam je potreban certifikat, kao potvrda o poznavanju jezika iz ove oblasti – Online Akademija Vam nudi opciju testiranja, a da pritom ne pohađate kurs. Certifikat dobijate nakon uspješno položenog testa i to u roku od 48h. Sve ispite i informacije za polaganje možete pronaći na stranici certificiranja.

Prijava na edukaciju

Prijava na edukaciju vrši se popunjavanjem online forme/obrasca koju možete pronaći na stranici odabrane edukacije kliknom na dugme “Prijavi se”. Početak edukacije za grupe zavisi od broja prijava te rezultata provjere znanja polaznika pri čemu se grupe nastoje formirati u skladu sa prethodno navedenim pravilima. Edukacija počinje po formiranju grupe, a o terminima održavanja časova bićete pravovremeno obavješteni.

Termini za individualne edukacije su potpuno fleksibilni i prilagođavaju se prijavljenom polazniku. Predavač je u potpunosti posvećen kandidatu, što omogućava i brži napredak polaznika. Individualne edukacije se brže formiraju i počinju po dostupnosti predavača i polaznika, što se može realizovati kroz nekoliko dana.

Test za određivanje nivoa znanja (prijemni ispit)

Pri samoj prijavi na edukaciju potrebno je da uradite test na osnovu kojeg se određuje da li imate predznanje za pohađanje odabrane edukacije. Ukoliko test pokaže da posjedujete potrebno predznanje, možete pohađati odabranu edukaciju, a ukoliko ne zadovoljite, biti će Vam preporučena edukacija u skladu s rezultatima testa. Test za ovu edukaciju traje 30 minuta i sastoji se od pitanja iz prethodnih nivoa.

Početnici koji se po prvi put susreću sa švedskim jezikom, upisuju se na početni nivo A1.

Kako nastaviti poslije edukacije

Preporučene edukacije za nadogradnju i proširenje znanja koje možete pohađati nakon uspješno položenog ispita, a bez polaganja prijemnog ispita u Online Akademiji su:

 • Ostali jezički kursevi
 • Namjenski kursevi koji će biti u programu periodično, a o kojim ćete biti blagovremeno obavješteni.

Tehničke specifikacije

Za neometano pohađanje naše online nastave u nastavku možete pronaći preporučene tehničke specifikacije potrebne za rad:

 • Uređaj: Računar / Laptop
 • Periferija: Miš / Slušalice / Mikrofon / Kamera
 • Operativni sistem: Windows 10 / iOS / Android
 • Internet pretraživač: Chrome / Firefox / Opera / Brave / Safari
 • Internet konekcija: 2Mbps download i 0.5 Mbps upload
 • A1 - Početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  Kandidat će moći razumjeti i koristiti poznate, svakodnevne izraze i posve jednostavne rečenice. Moći će predstaviti sebe i druge, sugovornicima zna postavljati osobna pitanja te odgovarati na pitanja takve vrste. Moći će se sporazumjeti na jednostavan način, ako poslovni partneri/ce govore polagano, razgovjetno i ako su mu spremni pomoći. Moći će opisati gdje živi i osobe koje poznaje koristeći jednostavne jezične strukture te čitati vrlo jednostavne tekstove poput kratkih članaka, vremenske prognoze, oglasa, plakata, kataloga i slično. Neće mu biti problem naručiti jelo u restoranu. Moći će tražiti i dati informaciju o dolasku na neku lokaciju, naručiti se za pregled kod liječnika i slično. Bit će mu lako ispuniti obrazac svojim osobnim podacima ili napisati razglednicu.

  No items in this section
 • A2 - Napredni početni nivo | Elementarna jezička primjena 0/0

  Kandidat će ponoviti i proširiti stečena znanja s A1 razine i usvojiti nove jezične strukture. Moći će opisati svoju obitelj i druge ljude te svoje životne uvjete. Moći će predstaviti svoje podrijetlo, obrazovanje te svoje sadašnje ili prethodno radno mjesto. Uspješno će pisati poruke elektronske pošte, moći će zatražiti informacije o smještaju ili ga rezervirati, a znat će napisati i jednostavno pismo. Lako će sa stranim govornikom u jednostavnim rutinskim situacijama moći razmijeniti informacije o poznatim temama i aktivnostima te pronaći određenu informaciju u svakodnevnim pisanim materijalima (oglasi, prospekti, jelovnici, vozni redovi i slično).

  No items in this section
Admin bar avatar
Magistar francuskog i latinskog jezika i književnosti
Martina je diplomirana magistra edukacije francuskog i latinskog jezika i književnosti. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te ima više od 5 godina iskustva u predavanju u gimnaziji i osnovnoj školi. Ona ima položeni stručni ispit, a velikog iskustva ima i u online poučavanju. Zbog života u Švedskoj, poznaje i taj skandinavski germanski jezik. Najdraža švedska riječ joj je "fika", koja nije samo riječ nego dio kulture i stanje uma, a znači opuštanje i druženje uz kavu i kolače. To je obavezan i ozbiljan ritual u Švedskoj koji bi nam svima trebao biti primjer da si svaki dan zasladimo i nađemo vremena za sebe i druge.

Informacije o polazniku

//

Informacije o edukacijskom programu

1 predavanje = 2 časa sa pauzom od 10 minuta.

Cijena već od

576 KM
Copy link
Powered by Social Snap